Zwemgroepen

De Aanvangsgroep

Met een waterrijke omgeving zoals Maas en Waal is het belangrijk om de zwemvaardigheid goed te beheersen. Bij Zwemvereniging De Gelenberg krijg je als zwemmer de gelegenheid om de zwemvaardigheid te verbeteren.

Vanaf 6 jaar mag je beginnen bij de aanvangsgroep. Dit is een groep enthousiaste jongens en meisjes die zich meer willen ontwikkelen in de zwemsport. Je krijgt uitleg, demonstraties en coaching bij het aanleren van de wedstrijdslagen, maar ook het starten en keren. Dit gebeurt op een leuke en afwisselende manier waarbij plezier en verbetering van techniek voorop staan. Je krijgt dan les van ervaren trainers.

Mocht je het leuk vinden om ook wedstrijdjes te gaan zwemmen dan zijn er speciale georganiseerde thuiswedstrijden en/of wedstrijden tegen andere clubs voor jullie.

Mocht een zwemmer het leuk vinden om ook wedstrijdjes te gaan zwemmen dan zijn er speciale georganiseerde thuiswedstrijden  voor deze doelgroep. Vanuit deze groep stroomt uw kind door naar de recreatieve zwemmers (Recreanten) of naar de wedstrijd zwemmers (Selectie).

Benodigdheden
Natuurlijk heb je zwemkleding (badpak, bikini, zwembroek, zwemshort) nodig. Belangrijker is het A-diploma. Deze moet je hebben om lid te worden. Een zwembrilletje (géén duikbril) is handig, maar niet noodzakelijk.

Training
Maandag én vrijdag van 18.15 – 19.00 uur.

Jaarlijkse activiteiten:
Wij organiseren elk jaar veel verschillende activiteiten voor de jeugd. Enkele voorbeelden hiervan zijn de oliebollenwedstrijd, carnavalszwemmen, schoolzwemkampioenschap en clubkampioenschap.

Opgeven kan via de website: https://www.gelenberg.nl/lid-worden

Contactpersoon jeugd: Cindy van Leur , Trainer aanvangsgroep
E-mail: Aanvangsgroep@gelenberg.nl

Recreanten

De recreantengroep van ZV De Gelenberg is voor de zwemmers en zwemsters die wel willen zwemmen maar geen interesse hebben in wedstrijden (tot 20 jaar). Je begint hier als je al een goede basis hebt of als je doorstroomt vanuit de Aanvangsgroep.Hier wordt ook flink gezwommen en getraind alleen met een andere doelstelling. Het blijven door ontwikkelen van de zwemslagen, lekker fit blijven en vooral veel zwemplezier is het moto. Zwemmers met een lichamelijke of verstandelijke beperking passen ook daarom ook in deze groep. Ook hier zwemt iedereen mee op zijn eigen niveau. Natuurlijk wel onder begeleiding met een trainingsprogramma. In deze groep kun je 2x trainen per week.

Selectie

De selectie van ZV de Gelenberg is de wedstrijdgroep. Dit zijn jongens en meisjes met de wil en capaciteit om wedstrijden te zwemmen. De lat in deze groep ligt dan ook hoger. De selectie zwemt competities en vertegenwoordigt de club op regionaal en landelijk niveau. Van deze zwemmers wordt dan ook verwacht dat ze meer trainen en meer discipline hebben dan recreatieve zwemmers. Successen worden gedeeld onder de zwemmers, vereniging en daarbuiten. Je kunt ook deelnemen aan niet competitie gebonden wedstrijden zoals Gelderse/Nationale kampioenschappen of toernooien georganiseerd door bevriende verenigingen. Hierbij zijn vaak medailles te winnen, wat motiverend is voor de zwemmers.

Bij de trainingen wordt niet alleen op techniek getraind, maar ook op kracht, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en discipline. De groep begint altijd met een warming-up op de kant aan het begin van iedere training en zit er een gedurende het hele seizoen een opbouw in de trainingen met diverse doelen. De selectiegroep traint minimaal 3x per week. Bovendien wordt er regelmatig een landtraining gehouden en wanneer mogelijk wordt er een keer een extra training gegeven. Bij zwemmen in de selectie hoort dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Masters

Masters recreanten Zwemmers vanaf 20 jaar die het leuk vinden om lekker te zwemmen/trainen, maar geen wedstrijden willen zwemmen. De masters recreanten hebben geen startvergunning. Gezondheid, fun en recreatief sporten staat bij deze groep voorop, en niet het competitieve aspect van de sport.

Masters met startvergunning Zwemmers vanaf 20 jaar die het leuk vinden om lekker te zwemmen en die ook trainen om wedstrijden te zwemmen. Deze masters hebben een startvergunning (ze hebben een KNZB startnummer). Naast plezier in het zwemmen vinden deze masters het ook belangrijk om zodanig te werken aan conditie en techniek dat ze steeds snellere tijden kunnen neerzetten. Het testen van de progressie gebeurt op specifieke master-wedstrijden. Een enkeling zwemt zelfs regelmatig mee in de reguliere zwemcompetities. Ook worden er onder KNZB vlag jaarlijks Nederlandse Kampioenschappen voor Masters georganiseerd (zowel korte baan als lange baan). En er zijn zelfs Europese Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen. Deze vinden normaliter in de zomerperiode plaats, het ene jaar EK en het andere jaar WK. De masters van ZV de Gelenberg nemen regelmatig aan deze kampioenschappen deel.

Mastertrainingen: Als Master (met of zonder startvergunning) kan je 3 keer in de week komen trainen naar keuze op dinsdag, woensdag (2x), donderdag, vrijdag en zondag. Bij aanvang van het lidmaatschap geef je jouw 3 gekozen trainingsmomenten door waarna deze worden vastgelegd. Wisselen van tijden kan op aanvraag en pas na goedkeuring van de ledenadministratie. Dit kan maximaal 2x per jaar en is mede afhankelijk van de bezetting van de gewenste training. Hiermee kunnen we mensen die bijvoorbeeld van werk of studie wisselen tegemoetkomen.