Wedstrijden

Deelname aan wedstrijden
Als je lid bent van de selectie, verwachten we dat je deel neemt aan wedstrijden. Leden van de aanvangsgroep nemen in overleg met hun trainer incidenteel deel. Senioren en masters bepalen zelf aan welke wedstrijden ze deelnemen. De trainers bepalen in overleg met de zwemmers en hun ouders aan welke wedstrijd(-reeks) wordt deelgenomen. Voor deze wedstrijden word je ingeschreven. Ter bevestiging hiervan krijg je per wedstrijd een email van het wedstrijdsecretariaat. Voor deelname aan een wedstrijd moet startgeld worden betaald. Eenmaal aangemeld, moet je deelnemen. Mocht je door omstandigheden toch niet in staat zijn te gaan, kan tot een boet voor de verenging leiden. Bij te laat afmelden worden de boetes die de vereniging doorbelast krijgt van de KNZB of de organiserende vereniging,  inclusief de verschuldigde inschrijf- en rijgelden, bij de zwemmer in rekening gebracht.

Laat je team niet in de steek!
Voor ZV de Gelenberg is het belangrijk dat we met een grote groep zwemmers meedoen aan de wedstrijden voor de Gelderse – en nationale zwemcompetitie. Alleen op die manier kan de vereniging voldoende punten halen voor een goede klassering.

Het aanpassen van een wedstrijdinschrijving voor een competitie door afmeldingen kost ontzettend veel tijd omdat programma’s opnieuw moeten worden ingedeeld (in verband met de punten).

Kijk bij de start van het seizoen in je agenda om te bepalen of je kunt meedoen aan de competitiewedstrijden. Is dat niet het geval, meld dit dan zo snel mogelijk aan Brenda Janssen bij een van de komende trainingen. Er is een vriendelijk verzoek vanuit de trainersgroep (selectie) aan de zwemmers om minimaal 2x per week te trainen.

Niet-competitiewedstrijden
In de nieuwsbrief en in de wedstrijdkalender die te vinden is op de website kun je alle wedstrijden vinden. Er is mogelijkheid tot deelname aan de volgende wedstrijden:

Sprint: Een reeks van 4 wedstrijden voor alle leeftijdscategorieën met afstanden van 50 en 100 meter. Voor de eerste 3 plaatsen per 2 jaargangen (bijv. geboortejaar 1998 en 1999) zijn medailles beschikbaar. Voorwaarde is wel dat je minimaal aan 3 wedstrijden deelneemt.

Clubkampioenschap ZV Kerkdriel: Een mooie wedstrijd om jullie PR’s aan te scherpen. Voor iedere miniorencategorie zijn per afstand voor de eerste 3 plaatsen medailles beschikbaar.

Lange afstandswedstrijd: Dit is een wedstrijd voor zwemmers van de lange adem die hun PR’s op de 400, 800 1500 meter vrij of de 400 meter wisselslag scherper willen stellen.

Ted Lamers Trofee: ZV Wijchen organiseert jaarlijks een medaillewedstrijd. Per gezwommen afstand zijn er medailles voor de eerste drie plaatsen beschikbaar. Net als bij de sprint worden daartoe 2 leeftijdscategorieën samengevoegd.

Netherlands Invitational: Aan het einde van het zwemseizoen wordt in het bekendste zwembad van Nederland (het Pieter van der Hoogenband bad in Eindhoven) een wedstrijd georganiseerd waaraan verenigingen uit het buitenland meedoen.

En “last but not least” hebben we onze eigen Clubkampioenschappen en de altijd gezellige eindejaarswedstrijd nog op het programma staan. Ook bij deze wedstrijden liggen er medailles te wachten op de nummers 1,2 en 3 per leeftijdscategorie (Clubkampioenschappen) of twee leeftijdscategorieën (eindejaar wedstrijd).

De diverse Gelderse kampioenschappen zijn ook opgenomen in de wedstrijdkalender. In hoeverre zwemmers van de Gelenberg hieraan mogen meedoen, hangt af van het feit of er limieten zijn gezwommen. Per programma mogen er 3 zwemmers worden ingeschreven. De trainers houden de limieten in de gaten en zullen de zwemmers hier tijdig over informeren. Daarnaast kun je zelf checken of je een limiet (bijna) gehaald hebt. Ga daarvoor naar de website van de Kring Gelderland.

Bijdrage ouders aan wedstrijden
Voor de wedstrijden van de selectie is ondersteuning nodig in de vorm van vervoer naar het zwembad bij uitwedstrijden en kaartjes lopen, valse startlijn, voorstart etc. bij thuiswedstrijden.