Masters

Masters recreanten
Zwemmers vanaf 20 jaar die het leuk vinden om lekker te zwemmen/trainen, maar geen wedstrijden willen zwemmen. De masters recreanten hebben geen startvergunning. Gezondheid, fun en recreatief sporten staat bij deze groep voorop, en niet het competetieve ascpect van de sport. Deze groep traint op woensdag, vrijdag en zondag.

Masters met startvergunning
Zwemmers vanaf 20 jaar die het leuk vinden om lekker te zwemmen en die ook trainen om wedstrijden te zwemmen. Deze masters hebben een startvergunning (ze hebben een KNZB startnummer). Naast plezier in het zwemmen vinden deze masters het ook belangrijk om zodanig te werken aan conditie en techniek dat ze steeds snellere tijden kunnen neerzetten. Het testen van de progressie gebeurt op specifiek masterswedstrijden. Een enkeling zwemt zelfs regelmatig mee in de reguliere zwemcompetities. Ook worden er onder KNZB vlag jaarlijks Nederlandse Kampioenschappen voor Masters georganiseerd (zowel korte baan als lange baan). En er zijn zelfs Europese Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen. Deze vinden normaliter in de zomerperiode plaats, het ene jaar EK en het andere jaar WK. De masters van ZV de Gelenberg nemen regelmatig aan deze kampioenschappen deel. De masters met startvergunning trainen op woensdag, vrijdag en zondag.

Masters senioren
Idem als de masters recreanten maar dan vanaf zo’n 55 jaar. De groep masters senioren traint op andere tijden (maandag, woensdag en donderdag). De leeftijdsgrens is niet strikt. Masters recreanten, die dat willen, kunnen ook trainen op deze tijden.